utorok, mája 30, 2006
V zemi bez máp
Už roky ma fascinuje jedna vec.
Priznávam, prvýkrát to prestalo byť tušenie a UVEDOMILA som si to, keď som pred rokmi čítala Celestínske proroctvo. Mávala som stavy, kedy som síce nevedela, prečo, ale musela som nasledovať nutkanie neurčitého pôvodu a často aj neurčitého cieľa. Akoby niekde na mojej ceste svietila lampa a minúť ju bez povšimnutia nebolo vôbec dobré, ani praktické, lebo okľukou som sa časom aj tak dostala na to isté miesto a možno s rozbitým šňupákom. Občas viem, že musím niečo urobiť. Niekam ísť, niečo zmeniť.
A stáva sa, že mi bliká takéto svetielko nad človekom. A aj keď sa to zdá neuveriteľné (raz to bola hviezda opery SND a ja som sedela v hľadisku), ten človek mi skutočne do života prišiel a boli sme si veľkým obohatením.
Osudové stretnutia, akýsi vzájomný vzťah anjela - ochrancu a chráneného?
Je to pocit... ako keď po dlhom blúdení krajinou, kedy dávno netušíte, kam vedie cesta, po ktorej idete, zrazu zbadáte na strome značku. Možno inej farby, ako ste plánovali, ale viete sa zorientovať, zariadiť. Akosi človeku spadne kameň zo srdca, vie, že nie je úplne zle. Milujem tieto signály a hoci viem, že je našou psou povinnosťou napredovať aj vtedy, keď nevieme, kam, takéto chvíle sú vždy úžasným obohatením a povzbudením. Darom.
A ja sa teraz znovu učím hrať sa.
 
posted by A 106 at utorok, mája 30, 2006 | Permalink | 4 comments
sobota, mája 27, 2006
Mozaika
Skladáš predo mnou obrázok svojho života. Prikladáš do mozaiky nové a nové kamienky rôznych farieb a tvarov. Ešte stále neviem, aký obrázok to bude.
Začínaš čiernou. Mozno preto som na začiatku videla démona, diabla, pána zla, pre ktorého niet na tomto svete miesto. Dívajúc sa do tvojich očí som však cítila, že ním nie si. Pridal si ďalšie kamienky - a zdalo sa mi, že sa začína črtať obrázok strašnej búrky na mori, v ktorej zahynie každý, kto má ten pech, že nastúpil do tej krehkej loďky tancujúcej na vlnách. Staval si mozaiku ďalej a videla som prvé lúče slnka, medzi tmavomodrú a šedú si pridával žltú, zlatú a oranžovú a ja som sa začala usmievať. Trochu ružovej a tej zelene jarných lístkov na stromoch...červená, bordová a obraz nežnel, čiernej bolo zrazu menej a menej. Obraz hral zrazu farbami a ožíval.
S úžasom sa dívam a čakám, kedy uvidím tvoj skutočný obraz a čo na ňom bude.
Už teraz viem, že je krásny.
 
posted by A 106 at sobota, mája 27, 2006 | Permalink | 4 comments
štvrtok, mája 25, 2006
Chvíľa čistej pravdy
Poď, sadni si oproti, dnes sa na nič nemusíme hrať. Otvoríme si navzájom oči a duše nech rozpávajú o všetkých nevypovedaných tajomstvách. O bolesti, ktorú sme si nezaslúžili a odvrhnutí, ktorého sa bojíme. O tom, že stáť na kraji je naprd. Buď vojdeš, alebo choď späť. Nemá cenú stáť pri mantineli s korčuľami na nohách a otázkou, či sa zabiješ, keď vkročíš na ľad. Musíme to skúsiť. S rizikom, že bude srdce v sádre a znovu nás budú učiť chodiť.
Tak začnem, ja som ja. Takáto a nie iná. Prameň mojich slov vytvára na stole medzi nami malé jazierko, čo čaká na tvoj prítok.
A ty?
 
posted by A 106 at štvrtok, mája 25, 2006 | Permalink | 5 comments
nedeľa, mája 21, 2006
Len sen
Snívalo sa mi
že som zablúdila v tichu
a bála som sa nadýchnuť
aby som ho neposlala preč

Snívalo sa mi
že som nabrala hrsť snehu
a skrehnutou rukou
ho nevládala odhodiť

Snívalo sa mi
že ma prekvapila nádej
keď podala mi ruku
a ponúkla priateľstvo na život a na smrť

Snívalo sa mi
že o mňa niekto stál
a keď som ráno otvorila oči
dýchal si mi do vlasov

Snívalo sa mi
že malá ručička dobehla veľkú
a nikdy sa nerozlúčili
ale čas bežal ďalej
 
posted by A 106 at nedeľa, mája 21, 2006 | Permalink | 6 comments
piatok, mája 19, 2006
Otázka
Opýtal si sa ma, ako ma táto udalosť zmenila. Tá hnusná udalosť, ktorej som nemohla nijak zabrániť a ktorá sa odohrala bez môjho vedomia tak dávno, že by som si ju vlastne ani nemusela pamätať. Ako ovplyvnila môj život a čo by som urobila ináč, ak by sa to nestalo.


Zvláštne.

Nad touto udalosťou som nikdy takto nerozmýšľala. Počas môjho života to boli iné míľniky. Momenty a otázky, kedy som vedela, že sa musím rozhodnúť a že toto rozhodnutie zmení a ovplyvní môj život. Navždy. Viem o nich, uvedomujem si ich silu a definitívnosť. Keď som zmenila rodiča a stala sa dospelou ženou... Keď som sedela nad prihláškou na vysokú školu, a potom siahla po prihláške na ďalšiu strednú. Keď som sa rozhodla pre inú prácu len preto, že som na tom mieste mohla stretnúť človeka, ktorý ma zaujímal asi mesiac. Keď som o rok neskôr odišla na dovolenku v čase, keď som už mala dávno študovať. Keď som do tejto školy nakoniec prišla a stretla tam JEHO a potom JEHO. Keď som HO strácala, lebo som nedokázala byť sama sebou, keď som potom strácala toho druhého, lebo som chcela byť znovu sama sebou.
A teraz som to ja, som tu a neviem, ako by som žila, keby som sa párkrát rozhodla ináč. A čo urobím na ďalších rázcestiach.
 
posted by A 106 at piatok, mája 19, 2006 | Permalink | 4 comments
utorok, mája 16, 2006
Za chrbtom
Vôkol len hustá tma

A vrúcne ticho

Búši mi do spánkov

V tempe rýchlom


Len čierny netopier

A môj brat – vlastný tieň

Tam v diaľke svetlá miest

K nim stovky tajných ciest


Dnes všetko žehnám

Svojou bolesťou

A prosbu vysielam

O lepší koniec snov


Tisíce osudov

Ktoré už neskrížim

Milióny sĺz v dlaniach

Ich prameň nestíšim


Tak sa tu mávajte

A hrajte ďalej fér

Ja skúsim vojsť

Do iných tajomstiev


 
posted by A 106 at utorok, mája 16, 2006 | Permalink | 14 comments
štvrtok, mája 11, 2006
Fénix


Z popola vstávaš

Vystieraš ruky

Narovnáš dych

Opadá všetko

Ostaneš Ty

 
posted by A 106 at štvrtok, mája 11, 2006 | Permalink | 12 comments
nedeľa, mája 07, 2006
teraz neviem...
Dostala som zvláštny dar. Víno priamo z Galilejskej Kány. Kamarátka, ktorá mi ho doniesla, sa dušovala, že to nie je premenená voda. A vraj ho mám vypiť s človekom, ktorého si budem chcieť zobrať za muža. Svadba zaručená.
Nevie niekto, koľko vydrží také víno?
 
posted by A 106 at nedeľa, mája 07, 2006 | Permalink | 13 comments
Mal si tak rád ticho
a zrazu... otvoril si oči a okolo teba boli porozkladané bubny. Indiánske bubny. Prepadla ťa panika. Čože??? Oni budú robiť HLUK??? Ten tvoj výraz ublíženého dieťaťa mi vyčaril na tvári úsmev.
Ostali sme sedieť a čakali, čo sa bude diať. Našťastie tu boli ľudia, ktorí hneď začali. Zavreli sme oči a vnímali rytmus bubnov, ktorý chvíľami kopíroval tlkot srdca, potom sa menil do protirytmu, všetci spolu komunikovali tou rečou bez slov a melódie sa prelínali ako plamene v ohni. Uchvátilo nás to. Vošiel si do kruhu a vzal jeden z nich. Najprv nesmelo, potom stále silnejšie si tĺkol do blany. Vytrieskal si zo seba všetok žiaľ, napätie, strach... že by ti chýbalo ticho, si už dávno zabudol.
Kto nevládal, proste položil bubon na zem, oddychoval a počúval, alebo si zobral iný... Niektorí si ľahli na zem a vnímali vibrácie vo vzduchu. Trvalo to nekonečne dlho. Čas sme však nevnímali. Necítili sme hlad, únavu... nechcelo sa nám prestať. Možno sme ani neprestali.
Také bolo dopoludnie s tlkotom tridsiatich ľudských sŕdc.
 
posted by A 106 at nedeľa, mája 07, 2006 | Permalink | 5 comments
sobota, mája 06, 2006
Pre Miu...

Nie je síce 8. máj, ale posielam ti sľúbené fotky:











Tak všetko najlepšie!
 
posted by A 106 at sobota, mája 06, 2006 | Permalink | 7 comments
Správna odpoveď
Aj dnes...
Slnko akoby nemohlo nájsť cestu nad horizont. Čakali sme, kedy nás zohreje svojimi lúčmi, volali ho, ono však len lenivo zívlo, otočilo sa na druhý bok a zakričalo ako malé dieťa: Ešte chvíľku!

Našli sme ďalšiu z miliónov lavičiek a riešili najväčšie tajomstvo vesmíru. Vždy, keď sme sa nadychovali k ďalšiemu argumentu, mali sme pocit, že TOTO je správna odpoveď. Lež tá nám stále uniká.
Ešte šťastie...

Tú JEDINÚ správnu budeme musieť ešte trpezlivo hľadať.
 
posted by A 106 at sobota, mája 06, 2006 | Permalink | 6 comments
piatok, mája 05, 2006
Nový pohľad
Kúpou nového mobilného telefónu získava človek nový pohľad na svet.
Vyčítavý.
Stojí na zastávke autobusu a vyčítavo sa pozerá po ostatných, že nechajú svoj telefón tak dlho a nahlas vyzváňať.
A potom sa čuduje, kedy všetci volali.
 
posted by A 106 at piatok, mája 05, 2006 | Permalink | 7 comments
pondelok, mája 01, 2006
Drahý,
vraj ma chceš počúvať. Vraj ťa zaujíma, čo si pokazil a čo ma trápi. Chceš to vedieť. Ešte dnes. Zmiatla som ťa správaním, aké si ešte u mňa nevidel. Len ťa zrazu nedokážem objať zo srdca ako predtým a veru ani ja neviem, čo by som ti o tom mohla povedať. Možno som len nekonečne smutná.
Tak si sadni k mojím nohám a dychom mi zohrej dlane. Dovoľ mojím slzám bubnovať na svoje líca. Nalej do dvoch pohárov víno a odlož stroj, čo meria čas. Napusti do vane horúcu vodu. Dovoľ mi s tebou mlčať a pred polnocou zaspať schúlená do lyžičky.
Potom sa to možno dozvieš.
 
posted by A 106 at pondelok, mája 01, 2006 | Permalink | 10 comments
Prianie svetového mieru na grécky spôsob

Sľúbila som bývalému, že sa aj na tomto blogu objaví gýčik. Keďže som zvedavá, ako splní svoj sľub neúprosnej kritiky a tiež v tomto významnom dni svetového mieru a lásky by som rada napísala toto:
Bolo to dávno, v tom čase som ešte počúvala rádio (boli to vtedy jediné ľudské slová, ktoré som mala možnosť počuť) a v akejsi relácii boli ako hostia Martha a Tena Elefteriadu. Hovorili veľmi pútavo o Grécku, jeho zvykoch a životnom štýle a navždy mi utkveli v pamäti slová tety týchto sestier. Hlboko si povzdychla a povedala zo samej hľbky svojho gréckeho srdca:

Ja by som tak priala každému, ale každému človeku na svete... aby mal doma vždy aspoň malý súdok olivového oleja.

A v tejto vete je hlboké múdro. Kiežby mal každý človek na svete v špajzi niečo, čo mu dáva pocit domova, čo má rád a robí dobre telu i duši. A keďže verím, že také čosi doma máte, bežte a dajte si za hrsť, nech vám je v tento upršaný deň na srdci teplejšie.
 
posted by A 106 at pondelok, mája 01, 2006 | Permalink | 8 comments